Zaļie griķi. Kas tie ir un kādas ir to labās īpašības? Kāpēc tos vajadzētu lietot uzturā un kāpēc tie ir tik veselīgi un vajadzīgi bērnam?
Mums ierastie, veikalos nopērkamie brūnie griķi tiek lobīti tos termiski apstrādājot (ar tvaiku). Savukārt ja griķus izkaltē, un mehāniski noņem brūno miziņu, tiek iegūti zaļie griķi. Šie izlobītie kodoliņi nav sabojāti un tie vēl ar vien ir “dzīvi”. Zaļajiem griķiem saglabājas dīgtspējība un visas uzturvielas.
Zaļajos griķos ir ļoti daudz dažādu uzturvielu – gan vitamīnu, gan arī minerālvielu. Zaļie griķi ir bagātīgs proteīnu un aminoskābju daudzums. To satāvā ir 8 no 20 pastāvošajām aminoskābēm. Viena no svarīgākajām aminoskābēm zaļo griķu sastāvā ir lizīns. Par laimi – lizīns zaļajos griķos ir ļoti daudz.
Lizīns ir proteīna pamatelements. Tā kā organisms to pats saražot nespēj, svarīgi lizīnu uzņemt ar pārtikas produktiem. Lizīns palīdz veidot karnitīnu, kas ir sastopams teju katrā organisma šūnā.
Lizīns ir svarīgs, lai veicinātu normālu ķermeņa augšanu un muskuļu attīstību, kā arī veselīgu matu, nagu un skaistas ādas attīstībai. Lizīns atbild arī par tauku transportēšanu caur šūnām, lai tauki tiktu izmantoti enerģijas iegūšanai.
Zaļie griķi nesatur lipekli, kas nozīmē, ka tos uzturā var lietot arī tie, kuriem ir alerģija pret glutēnu vai ietur diētu, kurā nelieto lipekli saturošos produktus.
Vai zināji, ka Mamuko ražo gardas, ar uzturvielām bagātīgas bioloģiskās kvalitātes putras zīdaiņiem un maziem bērniem? Pateicoties patentētajai graudu sagatavošanas tehnoloģijai, graudos tiek saglabātas vērtīgās vielas un vitamīni. Izmēģini Mamuko Griķu putru vai kādu citu no daudzajām graudu kombinācijām, kuru sastāvā ir arī zaļie griķi.
Lai labi garšo!