Cukuri mākslīgajos piena maisījumos

Mums ir raksturīgi izvēlēties saldu garšu vairāk nekā citu garšas sajūtu. Tieši saldā garša ir tas, pēc kā jaundzimuši zīdītāji izvēlas drošu un barojošu pārtiku. Mātes piens ir diezgan salds, jo satur laktozi, kas ir piena cukurs. Laktoze ir vienīgais cukurs, ko satur mātes piens, bet maisījumos var būt arī citi cukura veidi, šoreiz izveidoju tādu nelielu apskatu par katru:

1. Laktoze ir mātes piena galvenais ogļhidrāts un veido bērnu ēdienkartes pamatu līdz pat piebarošanas sākumam. Laktoze ir viens no svarīgākajiem ogļhidrātu avotiem un tā nepieciešama, lai mazuļiem būtu enerģija. Kuņģa, zarnu trakta labajām baktērijām arī nepieciešama laktoze, tas nodrošina normālas mikrofloras attīstību.

2. Glikoze un fruktoze: No vienkāršajiem cukuriem visizplatītākie ir glikoze (vīnogu cukurs) un fruktoze (augļu cukurs). Tie ātri izšķīst ūdenī, un organisms tos viegli asimilē. Tā piemēram, glikoze kuņģī tiek pilnīgi asimilēta pēc 5-10 minūtēm.

lump-sugar-548647_12803. Saharoze, jeb mums visiem pieņemtais kristāliskais baltais cukurs sastāv no glikozes un fruktozes. Gan saharoze, gan fruktoze ir saldākas nekā laktoze un glikoze. Salduma dēļ zīdaiņiem ir tendence uzņemt vairāk maisījuma, kas satur saharozi, salīdzinot ar laktozi saturošu maisījumu.

Eiropas komisija iesaka neizmantot saharozi (un fruktozi) zīdaiņu mākslīgajos maisījumos, kas ir uz govs piena olbaltumvielas bāzes.

4. Maltozi veido divas glikozes molekulas. Tā sastopama dažos augstākajos augos, piemēram, vīnogās pat 15% no visiem cukuriem. Tās saldums ir 1/2 no cukura salduma. Maltozei nav noteikts minimālais vai maksimālais daudzums visos maisījumu veidos.

Zīdaiņu mākslīgo maisījumu direktīva nosaka, ka tikai iepriekš apstrādāta ciete (dabiski glutēnu* nesaturoša) var tikt izmantota kā modificētā pārtikas ciete zīdaiņu mākslīgajos maisījumos. Glikozi nevajadzētu pievienot zīdaiņu mākslīgajiem maisījumiem, jo tas piesaista ūdens, palielinot produkta osmotisko aktivitāti, tas nozīme, ka izvadoties no organisma tas paņem sev līdzi vairāk ūdeni nekā citas vielas.

Mātes piena sastāva vienīgais ogļhidrāts (cukurs) ir laktoze, tādēļ iesakām izvēlēties tos maisījumus, kur pamatā ir laktoze. Lielākoties maisījumos, kuri ir paredzēti bērniem no dzimšanas, kā vienīgo ogļhidrātu izmanto laktozi, vai arī laktoze ir 90 % no visiem pievienotiem cukuriem.

Atgādinām, ka zīdīšana ir labākais Jūsu bērniņam.

*glutēns, jeb lipeklis, ir kviešu, rudzu, miežu, auzu vai to krustoto šķirņu olbaltumviela, ko daži cilvēki nepanes.

Bērnu pārtikas HUMANA uztura speciāliste Tatjana Tepo.

Atbildēt