LOS ANGELES, CA-- OCTOBER 15, 2009-- A variety of "milks" and dairy substitutes are photographed in the L.A. Times studio, including, from left; rice milk, hemp milk, cow milk, soy milk, almond milk and goat milk, Oct. 15, 2009. (Jay L. Clendenin/Los Angeles Times)

Piena aizvietotāji, un kuru no tiem labāk izvēlēties?

Aizvien pieaugot to cilvēku skaitam, kas izvēlas savā uzturā neiekļaut dzīvnieku izcelsmes produktus, palielinās arī pieprasījums pēc piena aizvietotājiem, kas ražoti no augu valsts produktiem. Tās ir ļoti labas ziņas tiem, kam ir laktozes nepanesamība vai alerģija pret pienu, un kuru uzturā dzīvnieku piens nedrīkst tikt iekļauts, jo veikalos sāk parādīties arvien vairāk alternatīvu šim produktam. Kādi tad ir visizplatītākie piena aizvietotāji, un ar ko tie atšķiras savā starpā?

Mandeļu piens šobrīd ir vispopulārākais un visplašāk izmantotais piena aizvietotājs. Tā sastāvā, protams, nav atrodama laktoze, kā arī, atšķirībā no govs piena, tas nesatur holesterīnu un piesātinātās taukskābes. Mandeļu pienam ir vismazāk kaloriju starp citiem piena aizvietotājiem, bet tā sastāvā ir arī ļoti maz olbaltumvielu. Mandeles ir vērtīgs E vitamīna avots, bet diemžēl mandeļu pienam nepiemīt šī pati īpašība – tas var būt bagātīgs ar vitamīniem, bet tikai tādā gadījumā, ja ražotājs tos ir mākslīgi pievienojis. Noteikti ir jāpiemin, ka ražotāji, cenšoties uzlabot produkta garšu, bieži mēdz pievienot saldinātājus, tādēļ būtu jāmeklē mandeļu piena nesaldinātā versija.

Sojas piens arī ir pasaulē plaši zināms un bieži izmantots piena aizvietotājs. Lai gan tam ir vairāk kaloriju nekā mandeļu pienam, sojas piena sastāvā ir arī vairāk olbaltumvielu – to daudzums ir gandrīz vienāds ar govs pienu. Sojas piena sastāvā ir vairāk taukskābju nekā citos piena aizvietotājos – nav holesterīna, bet ir nedaudz piesātināto taukskābju. Veikalos nopērkamie sojas pieni satur daudz vitamīnu, kuri ir radušies gan dabīgā ceļā, gan arī tos pievieno ražotājs. Diemžēl bieži vien sojas pienu ražo ar dažādām garšām, kā dēļ tam tiek pievienots cukurs, kā arī soja ir plaši izplatīts alergēns.

Rīsu piens ir trešais visbiežāk izmantotais piena aizvietotājs. Šī alternatīva ir visvairāk piemērota cilvēkiem, kam ir tendence uz alerģijām – to var lietot uzturā cilvēki, kam ir alerģija gan pret pienu, gan riekstiem, kā arī pret soju. Rīsu piens nesatur piesātinātās taukskābes vai holesterīnu, bet tam ir ļoti zems olbaltumvielu daudzums. Tā sastāvā ir daudz ogļhidrātu, kas padara tā cukura līmeni augstāku nekā citiem piena aizvietotājiem. Tomēr ražošanas procesā tam bieži pievieno kalciju un citus vērtīgus vitamīnus, kas padara to vajadzīgāku cilvēka organismam.

Raksta autore topošā uztura speciāliste Linda Bauere, OnPlate uztura speciālistu asistente

Izmantotā literatūra :

http://www.livescience.com/51695-almond-milk-nutrition.html

http://nutritiondata.self.com/facts/custom/278488/2

http://www.theglobeandmail.com/life/health-and-fitness/health/finding-a-nutritious-alternative-to-milk/article19298614/

http://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/8010/2

http://www.livestrong.com/article/268914-soy-milk-nutritional-information/

http://nutritiondata.self.com/facts/custom/2458525/2?quantity=0.33

http://www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/healthy-eating/pros-and-cons-of-rice-milk.html

http://www.livestrong.com/article/135464-rice-milk-nutrition-information/

Informācija ņemta no OnPlate.