bernulietas.lv

Glutēna kaitīgums: mīts vai patiess drauds?

Cilvēkiem, kas cieš no celiakijas, glutēna nepanesamības vai alerģijas pret glutēnu, gribot vai negribot nākas izslēgt glutēnu no savas ēdienkartes. Nav grūti saprast, kādēļ šo slimību gadījumos vajadzētu izvairīties no glutēna lietošanas, tomēr arvien populārāks kļūst uzskats, ka arī veselam cilvēkam savā uzturā nevajadzētu iekļaut glutēnu. Vai tā patiešām ir?

Glutēns, bieži vien saukts arī par lipekli, ir kviešu, miežu, rudzu un citu graudaugu sastāvā esoša olbaltumviela grupa, kas veidota no gliadīna un glutenīna. Glutēnam ir ievērojama nozīme dažādu graudaugu produktu pagatavošanā : tas veicina mīklas rūgšanu, darbojas kā saistviela un rada maizei tik raksturīgo tekstūru. Kā jau var noprast, glutēns ir bieži sastopama sastāvdaļa dažādos pilngraudu produktos, kuri ir nepieciešami sabalansētam uzturam : tie ir bagātīgs šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu avots, kā arī ir viens no galvenajiem enerģijas avotiem.

Lieka glutēna izslēgšana no savas diētas drīzāk radīs vairāk ļaunuma, nekā labuma : neņemot vērā to, ka bezglutēna diēta ir gan dārgāka, gan arī pieejamo produktu klāsts ir ierobežots, nelietojot glutēnu saturošus produktus uzņemto šķiedrvielu daudzumu var būt pārāk mazs, kas savukārt var izraisīt aizcietējumus un citus gremošanas traucējumus, kā arī netiek uzņemti graudaugos esošie vitamīni un minerālvielas. Jāatceras arī, ka ne vienmēr produkti, kas nesatur glutēnu, būs veselīgi : bieži vien, lai aizvietotu šo olbaltumvielu, tiek izmantoti tauki un cukurs.

Bet ko darīt, ja tomēr šķiet, ka glutēns ir tas kaitnieks, pēc kura lietošanas parādās nepatīkami un nevēlami simptomi? Būtu jākonsultējas ar speciālistu, kurš tad spētu precīzi uzstādīt diagnozi un noteikt, vai tiešām glutēns ir pie vainas. Ja tā izrādās taisnība, tad gan glutēnu noteikti vajadzētu izslēgt no savas ēdienkartes.

http://onplate.eu

Izmantotā literatūra :

http://msue.anr.msu.edu/uploads/resources/pdfs/Facts_about_Gluten_(HNI206).pdf

https://www-clinicalkey-com.db.rsu.lv/#!/content/book/3-s2.0-B9780124157590000352?scrollTo=%23hl0000497

https://authoritynutrition.com/what-is-gluten/