Gaļa mazuļu ēdienkartē. Kad sākt ieviest? Kādu gaļu izvēlēties?

Iepazīstināt mazuli ar gaļu sāk aptuveni 8-9 mēnešu vecumā. Dažreiz ir gadījumi, kad gaļu ievieš ātrāk (nepietiekams svars, anēmija, B grupas vitamīnu deficīts) no 6-7 mēnešiem, bet to jāizlemj ārstam, kurš novēro bērnu. Tā kā gaļa ir dzīvnieku valsts produkts, mazuļa gremošanas traktam un fermentatīvai sistēmai jābūt gatavai, to sagremot, līdz ar to nevajadzētu steigties to ieviest.

Gatavie biezeņi, vai mājas apstākļos pagatavota gaļa?

Rūpnieciski pagatavoti gaļu saturošie biezeņi ir smalki homogenizēti, tas nozīme, ka muskuļšūnu apvalciņi ir sabrukuši augstā spiedienā ietekmē. Tādējādi tas atvieglo gaļas sagremošanu un uzsūkšanos. Biezeņos, kas gatavoti „mājas apstākļos”, šūnu apvalciņi paliek veseli, kas padara sagremošanas procesu sarežģītāku. Tāpēc rūpnieciski pagatavotus biezeņus rekomendē ieviest no 8-9 mēnešiem, bet „mājas” biezeņus vēlāk 9-10 mēnešu vecumā.

Ar kādu gaļu sākt?

Viss ieteicamākā zīdaiņiem ir truša, tītara un liesa jēra gaļa – tā ir mazāk alerģiska, bet bagāta ar olbaltumvielām un minerālvielām. Ar cūkgaļu un liellopu gaļu nevajadzētu steigties – to ēdienkartei vajadzētu pievienot tikai 1-2 mēnešus vēlāk.

NB! Tiem zīdaiņiem, kuriem ir piena proteīnu alerģija, varētu būt krusteniska alerģiska reakcija uz liellopu un teļa gaļu

Kā pareizi ieviest gaļu?

Sākumā var piedāvāt ¼ vai ½ tējkarotes biezeņa. To var piedāvāt tīrā veidā, kā arī ar jau mazulim zināmiem produktiem (dārzeņi, putras). Tad ja diennakts laikā Jūs nenovērojāt negatīvas reakcijas (vēdera izejas traucējumi, uzpūšanos, sāpes, ādas reakcijas) nākamajā dienā variet dot jau pilnu tējkaroti gaļas biezeņa. Ja viss ir kartībā variet turpināt 7-10 dienu laikā pakāpeniski palielināt daudzumu līdz vecuma normai. 8-9 mēnešos tā ir 30-40 g gaļas dienā, 11-12 mēnešos ap 50-70 g gaļas dienā. Katru nākamo gaļas veidu var ieviest pēc nedēļas.

Kā mainīt gaļas ēdiena konsistenci atkarībā no vecumā?

  • 9 – 10 mēnešos var piedāvāt suflē;

  • 10  – 11 mēnešos frikadeles;

  • Ap gadu –  tvaicētas kotletes.

Kāda ēdienreize ir vispiemērotākā gaļas ēdieniem ?

Labāk ir piedāvāt gaļu pusdienās. Ieteicams to pasniegt kopā ar dārzeņiem. Šādā veidā produktu uzturvērtība paaugstinās, jo tie labi papildina viens otru. Neapēsto gaļas biezeni (gan rūpnieciski pagatavoto, gan „mājas” apstākļos pagatavoto) drīkst uzglabāt ledusskapī stikla traukā diennakti, vai kā to norādījis ražotājs.

Bērnu pārtikas HUMANA uztura speciāliste Tatjana Tepo.